Zatrucia pokarmowe w Tatrach. TOPR ostrzega
W ostatnich dniach do ratowników TOPR spłynęło sporo wezwań od turystów, którzy ulegli na szlaku zatruciom pokarmowym.
– Prawie każdy z tych przypadków, z którymi mieliśmy do czynienia, dotyczył jedzenia, które turyści mieli ze sobą. Przechowywane w wysokich temperaturach konserwy i inne pokarmy niezabezpieczone właściwie powodowały, że chwilami te dolegliwości były niezwykle dramatyczne – mówi w rozmowie z Radiem Kraków naczelnik TOPR Jan Krzysztof.
Niejednokrotnie konieczne były interwencje ratowników i transport nawet z wyższych partii gór osób będących w bardzo ciężkim stanie. Jan Krzysztof przypomina, że podczas upałów jedzenie szybko ulega zepsuciu i apeluje o zabieranie na szlak takich produktów, które są mniej podatne na działanie wysokich temperatur. – Warto również wziąć ze sobą napoje z tzw. elektrolitami, a nie ratować się na szlaku wodą z tatrzańskich potoków i stawów – dodaje.
Źródło: www.radiokrakow.pl